De Tocht der Tochten

Reinier Paping ontvangt eerste exemplaar DCMNT Elfstedentocht

Reinier Paping ontvangt eerste exemplaar DCMNT Elfstedentocht. © Omrop Fryslân/Willem de Vries
Zeg je Elfstedentocht, dan zeg je Reinier Paping. Logisch dus, dat ‘De held van ’63’ dinsdag 29 september het eerste exemplaar van DCMNT Elfstedentocht mocht ontvangen. Een gepersonaliseerd themamagazine over de Tocht der Tochten in de vorm van een papieren documentaire.

Het eerste exemplaar van het magazine is eind september jl. in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek aan Reinier Paping overhandigd. Zijn eigen naam op de cover, een persoonlijk voorwoord aan de binnenzijde. De inmiddels 89 jaar oude held was onder de indruk van DCMNT.

Wat een mooi blad. Prachtig dat mijn familiewapen ook een plekje heeft gekregen. Als ik tegenwoordig boodschappen doe, word ik nog steeds herkend. Dat bewijst dat de Elfstedentocht nog steeds leeft.”

In het magazine komt de historie van vijftien Elfstedentochten voorbij. DCMNT Elfstedentocht neemt je mee op een schaatstocht door de geschiedenis van de Friese traditie. Klunen, het befaamde kruisje en bijzondere details over de helden van toen. Natuurlijk blijft de barre tocht van 1963 niet onbesproken. Reinier Paping kreeg zelfs zijn eigen hoofdstuk. Paping: “Ik weet alles nog van die tocht, van begin tot eind.”

Nieuwe details
Maar er zijn ook nieuwe details. In de dcmnt-aire lees je bijvoorbeeld het verhaal over de gebroeders Udding. Een van de broers zou bewusteloos in de sloot hebben gelegen. Hij werd gevonden en opgewarmd met een kop snert. Vervolgens heeft hij de tocht nog uitgereden. Een brief, geplaatst in het DCMNT, levert voor het eerst bewijs voor dit verhaal. Lees meer over DCMNT Elfstedentocht via deze link.

Menu

We gebruiken cookies om uw ervaring met deze site te verbeteren.