Giet it oait noch oan?

Laatste Elfstedentocht vandaag precies 24 jaar geleden

Het is donderdag 2 januari 1997 als Elfstedenvoorzitter Henk Kroes historische woorden spreekt: na elf jaar wachten kan er weer een Tocht worden gehouden. Twee dagen later is het al zover. Het zal de zwaarste Tocht sinds 1963 worden, maar lang niet zo’n dramatische. Fryslân en Nederland beleven een feestdag om nooit te vergeten.

Het zijn de toeschouwers die in 1997 de schaatsers er op moeilijke momenten doorheen slepen: bij duizenden en duizenden staan ze langs de kant, van ’s ochtends vroeg tot de laatste deelnemer voorbij is. De grote Olympisch kampioen Johann Olav Koss – die samen met zijn vriend Geir Karlstadt de Tocht rijdt – is er diep van onder de indruk.

Dit is Nederland op zijn best. De mooie luchten boven het Friese landschap, het enthousiasme, het was ongelooflijk, fantastisch.”

Of er ooit nog een Elfstedentocht komt?
Niemand die het weet. Voorlopig zullen we het moeten doen met de foto’s en de verhalen. Maar dat is zeker geen straf in de nieuwste uitgave over de Elfstedentocht. Het magazine geeft een overzicht van alle vijftien edities tot nu toe, met speciale aandacht voor de zwaarste van allemaal: ‘De hel van ’63’. Wind, sneeuwduinen en een snerpende kou zorgden ervoor dat slechts 58 van de 568 wedstrijdrijders finishten binnen de tijdslimiet. Lees meer over DCMNT Elfstedentocht via deze link.

Menu

We gebruiken cookies om uw ervaring met deze site te verbeteren.