De Tocht der Tochten

Foppe de Haan: ‘DCMNT Elfstedentocht ademt de sfeer van de tocht’

De meesten kennen hem als langstzittende trainer van sc Heerenveen. Niet iedereen weet dat Foppe de Haan daarnaast een verdienstelijk schaatser is. In zowel 1963 als 1985 stond hij aan de start van de Tocht der Tochten. “Dit magazine brengt herinneringen boven.”

Vorige week viel DCMNT Elfstedentocht bij Foppe de Haan op de mat. De oud-trainer kreeg een van de eerste exemplaren. “Ik heb het blad in een ruk uitgelezen. Van A tot Z. Wat een prachtig magazine!” Als echte Fries kende Foppe de meeste verhalen over de Elfstedentocht al. “Ik heb hier een paar boeken over de tocht in de kast staan. De mannen die het magazine geschreven hebben, ken ik wel. Zij hebben met dit DCMNT weer mooi werk afgeleverd.”

Prachtig en herkenbaar
Foppe is vooral onder de indruk van de foto’s. “Die zijn echt prachtig en heel herkenbaar.” Zelf reed hij de tocht zoals gezegd in 1963 en 1985. “In 1963 was ik pas 19 jaar oud. Ik heb de finish toen niet gehaald, om 16.15 uur werden we van het ijs gehaald. Ik was zelf toen al voorbij Franeker. Op dat moment was het natuurlijk balen, maar achteraf was het een logische beslissing om de tocht te staken.” In 1985 nam hij revanche en wist hij de finish wel te halen. “Ik kan best een beetje schaatsen”, klinkt het bescheiden. Herinneringen komen vanzelf weer naar boven als hij door het DCMNT bladert.

Bij de foto’s van ‘63 komen zeker weer momenten terug. Ik kan me alles nog goed herinneringen, ook van de tocht in 1985. Al die mensen op de tribunes, dat staat me scherp op het netvlies.”

Foppe Fonds
Van ieder verkocht exemplaar van DCMNT Elfstedentocht gaat een euro naar het Foppe Fonds, waar Foppe de Haan naar eigen zeggen ‘het uithangbord’ van is. Het Foppe Fonds zet zich in voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat ouders niet de financiële middelen hebben om hun kind te laten sporten.

“Onze hulp is heel erg gericht op het individu. Dat alle kinderen kunnen sporten is voor ons het belangrijkste. Afgelopen week hebben we bijvoorbeeld een familie ondersteund, zodat zij blades voor hun zoon konden aanschaffen, nu kan hij weer sporten. Maar we doen ook grote projecten, zoals het 100 rolstoelen project. Daardoor kunnen er inmiddels 130 kinderen meedoen aan rolstoelhockey.” Vanwege de coronacrisis heeft het fonds momenteel minder inkomsten. “De praatjes die ik normaal doe, bijvoorbeeld voor bedrijven, gaan even niet door. Dus aanvullende inkomsten kunnen we goed gebruiken.”

Sfeer van de tocht
Foppe hoopt dat DCMNT Elfstedentocht het fonds een extra zakcentje oplevert. “Alle kleine beetjes helpen.” Volgens hem is het magazine hoe dan ook een aanrader. “Het geeft een goed beeld van de tochten. Het typische ‘Elfstedentochtgevoel’ komt goed naar voren. Je kunt de sfeer bijna proeven. En met veertig pagina’s is het mooi overzichtelijk.” Lees meer over DCMNT Elfstedentocht via deze link.

Menu

We gebruiken cookies om uw ervaring met deze site te verbeteren.