Over de fotograaf van ‘Nederland van boven’

Magische beelden geven andere kijk op het leven

Vanuit de lucht krijg je letterlijk en figuurlijk een andere kijk op de wereld. Daar weet fotograaf Jeroen Komen alles van, hij schoot foto’s vanuit zijn vliegtuig en leert ons in de dcmnt-aire ‘Nederland van boven’ hoe bijzonder ons kikkerlandje vanuit de lucht is. Wie is Jeroen Komen en wat is zijn verhaal?

“In 1986 was ik achttien en besloot ik dat ik meer van de wereld wilde zien. School was niet echt mijn ding en de voordelen van het liften had ik eerder al ontdekt. Een klein budget was dus genoeg. Het rondtrekken leverde me al op jonge leeftijd veel levenslessen en wereldwijsheid op”, zo trapt Jeroen af.

Studeren, werken, vliegen
Bij terugkomst in Nederland startte hij toch weer een studie, maar zijn ondernemersgeest won de strijd van de theorie. “In 1995 startte ik mijn IT-bedrijf Knoworries. In 2009 werkten daar 25 mensen. Ik besloot me te laten uitkopen om weer iets anders te gaan ondernemen.”

De financiële crisis was voor Jeroen een prima reden om nog even op z’n lauweren te rusten en niet meteen iets nieuws te starten. “Mijn vliegbrevet had ik al en bijna uit verveling kocht ik in 2010 een zelfgebouwd vliegtuig. Daarmee ging de wereld opnieuw voor mij open. Ik kwam op de meest afgelegen plekken, ontsnapte aan verschillende gevaren en legde in duizenden luchtfoto’s mijn avonturen vast. Avonturen die ik bundelde in het boek ‘Ik kan vliegen’ (2016). De spin-off die dat boek opleverde, was dat ik overal lezingen mocht geven over mijn boek en over mijn levensverhaal. En dat is wat ik nu nog steeds doe.”

Een beter idee
Medio 2020, met een inmiddels verder uitgebreide verzameling luchtfoto’s, was de tijd rijp om iets nieuws uit te geven. Misschien digitaal, maar in elk geval iets persoonlijks. Jeroen: “Dankzij netwerkorganisatie JCI Nederland kwam ik in contact met Laurens Oude Elberink. Ik vertelde hem over mijn plannen. Hij had een beter idee.”

Corona
Niet alleen Nederland, maar heel de wereld kwam dit voorjaar plots in de ban van corona. Veel bedrijven kwamen helemaal, of op z’n minst bijna, stil te liggen. Zo ook Schiphol, wat voor Jeroen de uitgelezen kans was om daar eens overheen te vliegen. De foto’s die Jeroen maakte, haalden vervolgens menig landelijk dagblad én de nationale televisie.

Jeroen Komens unieke luchtfoto’s van een verlaten Schiphol kwamen terug in landelijke dagbladen en waren te zien in veel programma’s op televisie”

Jeroen: “Ook Laurens, eigenaar van Geen Blad voor de Mond, moest door de coronacrisis ineens anders schakelen met zijn bedrijf. Met zijn team besloot hij een soort van ‘documentaires’ te maken op papier. Gepersonaliseerd bovendien. Dat was eigenlijk precies wat ik zocht: het perfecte cadeau om aan een dierbare te geven. Ik had voldoende mooie foto’s om te gebruiken, dus ik was gelijk enthousiast toen Laurens me erover vertelde.”

Eigen foto
De ‘documentaires op papier’ zijn magazines die niet alleen gepersonaliseerd worden met iemands naam op de voorpagina; je kunt ook zelf een voorwoord schrijven en daar een eigen foto aan toevoegen. Jeroen: “Het eindresultaat van ‘Nederland van boven’ is nog mooier geworden dan gedacht! Ik heb ook zoveel foto’s, gelukkig hebben de samenstellers me goed geholpen om een selectie te maken van de allermooiste. En dankzij de personalisatie kan iemand dus zelf ook nog een foto toevoegen en daarmee ‘Nederland van boven’ ook een beetje van hem- of haarzelf maken. Ik ben er erg blij mee!” Lees meer over DCMNT Nederland van boven via deze link.

Menu

We gebruiken cookies om uw ervaring met deze site te verbeteren.